Vol in de aanval is de beste verdediging

Wim Jonk, hoofdtrainer, FC Volendam

Op 1 juli 2019 startte Wim Jonk als hoofdtrainer van FC Volendam. De voetbalclub speelde in de onderste regionen van de Eerste Divisie. Bij de thuiswedstrijden kwamen steeds minder bezoekers kijken. Jonk: “Er moest iets gebeuren. Wat ik vooral miste, was de energie tussen de spelers op het veld en de mensen op de tribune. Mijn doel* was samen met de groep van veelal jonge spelers door middel van aanvallend voetbal het stadion weer vol te spelen. Het publiek dat is je klant.”

 

Een gedegen visie
Befaamd is het samenspel tussen Jonk en Bergkamp bij Ajax in de eerste helft van de jaren 90 van de vorige eeuw. Het gouden duo vond elkaar blindelings. Jonk: “Dennis had oog voor diepte en ik beschikte over de juiste pass. Samen hadden wij de juiste klik. Dat zoek ik nu ook bij de spelersgroep van FC Volendam en dat begint met een gedegen visie. Ik stelde mezelf ten doel eerst de spelers te leren kennen, want daar moest ik het mee doen. Zo heb ik op individuele basis onderzocht hoe een speler reageert op een bepaalde speelwijze. Begin 2020 wilde ik daar een beeld van hebben. Vanuit die tijd- en ontwikkellijn bekijken we welke spelers uit de eigen opleiding het in zich hebben om van toegevoegde waarde te zijn voor de eerste selectie. Maar we bekijken ook mogelijkheden om iemand van buitenaf te halen die van waarde is voor het team of kan uitgroeien tot een belangrijke speler. Het eerste heeft mijn voorkeur. Als ik nu kijk hoeveel stappen er al vooruit gemaakt zijn op technisch, tactisch, mentaal en fysiek gebied, dan geeft dat absoluut vertrouwen.”

 

‘Diepte voor breedte’
Wim Jonk trainde ooit onder Advocaat, Beenhakker, Van Gaal en Hiddink. Het meest lijkt hij te zijn geïnspireerd door de visie van Cruijff: “Bewust of onbewust heb ik van iedere trainer wel iets overgenomen. Ik train de jongens nu zoals ik vroeger zelf getraind had willen worden. Dat doe ik aan de hand van een aantal spelprincipes, waaronder ‘diepte voor breedte.’ Alles draait er om dat spelers van elkaar moeten aanvoelen wat er op een bepaald moment van ze wordt verwacht. Ze moeten probleemloos kunnen anticiperen op een pass die een linie overslaat of zonder nadenken de setting van middenveld of voorhoede kunnen veranderen. Dát zoek ik, dat spelers elkáár in hun kracht zetten. Dit train ik bij voorkeur individueel in kleine setting. Van aanvallers tot verdedigers, ik train ze keer op keer op situaties die ze tijdens de wedstrijd vaak tegenkomen. De ene keer compact, de andere keer door een linie over te slaan. Áltijd om iets te creëren, om druk te zetten en vol in de aanval te kunnen gaan.”

 

Ondernemen en topsport
In de loop der jaren heeft Wim Jonk veel leidinggevende ervaring opgedaan. Of hij zijn kennis op het gebied van samenwerken deelt met het bedrijfsleven, sponsors van FC Volendam in het bijzonder? “Sprekend over hoofdsponsor HSB kan ik zeggen dat het als een paal boven water staat dat dit bedrijf altijd betrokken is gebleven bij onze voetbalclub. Zeker in moeilijke tijden, daar is de club heel dankbaar voor. In informele sfeer spreek je elkaar dan in de businesslounge wel eens over hoe je bijvoorbeeld teamprocessen managet of individueel zaken aanpakt. Of dat nu als voetballer of als sponsor is, voor mij is de essentie van samenwerken dat je van elkaar weet waar je voor staat. Ook tijdens workshops deel ik mijn kennis. Op maandag 9 maart 2020 geef ik tijdens de uitreiking van de VOWA ondernemersprijs 2019 in de Purmaryn een lezing over de overeenkomsten tussen ondernemen en topsport en daar kom ik HSB ongetwijfeld ook weer tegen.”

 

*Tot aan de winterstop eind 2019 is de missie van Wim Jonk in sportief opzicht geslaagd. Onder het motto ‘Vol in de aanval is de beste verdediging’ verloor zijn elftal sinds half oktober geen wedstrijd meer en greep bovendien de tweede periodetitel. In het tweede deel van het seizoen is alles erop gericht om een van de bovenste twee plekken te behalen.

HSB weer drie jaar hoofdsponsor FC Volendam

Meer interviews

Contact T. 0299 398 985 - F: 0299 398 950 - M: info@kakes-deurwaarder.nl Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam Website: Ratio Design